Ziekte

Veranderingen, wanneer je ernstig ziek bent

Daar sta je dan… Je hebt een nare diagnose gekregen. Of er is iets gebeurd wat je leven op zijn kop zet en voor altijd verandert. In eerste instantie kun je het niet bevatten, maar langzaamaan dringt de realiteit tot je door. Je kunt niet meer doen wat je altijd deed, waar je van houdt of waar jij en je gezin van leven. De gevolgen van een chronische ziekte of ernstig letsel zijn vaak verstrekkend en ingrijpend. Aanpassing van je leefstijl, woonomgeving, werk, sport en vakanties zijn geen uitzondering. De impact op je relatie is groot, evenals de gevolgen voor je sociale leven; vrienden, familie en collega’s. Daarnaast heb je te dealen met medische zaken. Je moet vaak naar artsen en leeft misschien in angst. Je moet veel regelen en hebt het gevoel dat je wordt geleefd. Je leven wordt al snel een chaos met een wirwar aan te maken keuzes. Inn-Zicht helpt je graag met prioriteiten stellen en structuur aanbrengen, zodat je met een frisse blik naar de toekomst kunt kijken.

Wil je een gratis Inn-Zicht-sessie of vrijblijvend kennismaken? Neem contact op!


Ziek kind, partner of andere dierbare

Wanneer je kind, partner of dierbare ernstig chronisch ziek is, spreken we vaak van levend verlies. Jouw verdriet is groot; jouw kind is niet die gezonde zoon of dochter waarover je droomde, je partner of dierbare is niet meer de persoon die hij of zij was. Anderen begrijpen je meestal niet, vooral niet wanneer de situatie al langer bestaat. Terwijl jij verdriet hebt om wat er niet is, gaat het leven door. Jij maakt er het beste van en probeert te genieten van wat er wél is. Je stelt je dierbare voorop en gaat voorbij aan je eigen gevoel en emoties.

Verstrekkende gevolgen

De omvang en impact van dit complexe proces is voor anderen niet zichtbaar en kan lang voortduren. Jouw verlies is niet oplosbaar én kan niet zomaar worden ‘afgesloten’. De situatie is ingewikkeld en heeft altijd verstrekkende gevolgen voor het gezin, werk en de sociale omgeving. Het is heel begrijpelijk als je op een gegeven moment vastloopt in deze situatie. Om dit voor te zijn en te voorkomen dat je niet alleen op stand overleven staat, kan het zinvol zijn om je tijdelijk te laten begeleiden. Zodat je op adem komt, structuur ziet en ruimte krijgt. Om vervolgens weer op kracht te komen en vooruit te kijken. Dan kun je er ook op een gezondere manier voor de ander.