Trauma & EMDR

EMDR is een van de manieren om trauma te behandelen.
Trauma klinkt heftig en dat is het ook. Tegelijkertijd is het de vraag of het heftige beeld vanuit TV en films dat wij daarbij hebben altijd juist is. Wat is trauma eigenlijk?

Wond op je ziel
Trauma is een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden die veel stress en emoties oproept. Het kan om van alles gaan, voorbeelden zijn een ongeval, overlijden, misbruik, geweld. Trauma ontstaat als het niet lukt om een schokkende gebeurtenis te verwerken. Die schokkende gebeurtenis is voor de persoon met trauma schokkend op dat moment.
In onze jeugd hebben we allemaal wel iets meegemaakt die we toen schokkend vonden en die we nu niet meer als schokkend zouden ervaren. Wanneer er destijds geen verwerking heeft plaatsgevonden kan er trauma zijn ontstaan, een trauma waar je nu nog steeds last van hebt. Dus naast de zaken waarvan je het logisch vind dat er trauma is ontstaan, kan trauma ook zijn ontstaan op oude ervaringen die je nu misschien als niet zo impactvol zou ervaren.
Iemand met trauma kan last hebben van prikkelbaarheid, herbeleven, nachtmerries, somberheid, angst, woede, eenzaamheid (niet begrepen voelen) depressie. etc.

Afhankelijk van de persoon en de situatie kunnen verschillende methoden worden toegepast bij trauma. Zoek altijd naar een coach en methode die bij jou past.
EMDR is zeer populair en biedt in veel gevallen goede resultaten.

Bij trauma gerelateerde klachten pas ik al langere tijd andere methoden toe, met mooie resultaten; denk aan spookclusters of de emotionele reis.
Nieuwsgierig? Neem gerust contact op.